Het thuishaven van Kinderopvang Het Speelhuis is gevestigd aan de Herestraat in Grijpskerk. Hier liggen echter niet de wortels van de kinderopvang. Op steenworp afstand van Grijpskerk, in Niezijl, is Het Speelhuis officieel “geboren”.

Hoofdstuk Niezijl

Op 1 oktober 2005 gingen aan de Hoofdstraat 47 in de Niezijl de deuren open van Kinderopvang Het Speelhuis. Destijds nog als voorgedeelte van een bestaande woning, binnen afzienbare tijd bleek deze ruimte al te klein. Kinderopvang Het Speelhuis groeide als kool. Bij de start in 2005 stond één pedagogische groepsleidster aan het roer. Binnen een jaar tijd werd echter al reikhalzend uitgekeken naar versterking. Tot 2009 heeft Het Speelhuis haar team vergroot met vijf medewerkers en één vrijwilliger om vervolgens in de zomer van dat jaar een tweede groep te starten, de zogenaamde  ´groene cirkel´. De kinderen van de groene cirkel verbleven in vier units achter de woning in Niezijl. Hoewel de kinderen zich hier uitermate vermaakten, werd al voor het creëren van deze units gezocht naar een locatie elders. De ruimte in Niezijl werd simpelweg te klein. Net voor de feestdagen in 2010 was de kogel door de kerk. Kinderopvang Het Speelhuis ging officieel uitbreiden aan de Herestraat 1 in Grijpskerk.

Hoofdstuk Grijpskerk

Hoewel kinderen de consumenten van de toekomst zijn, leek het team van Het Speelhuis het niet verstandig om  deze jonge generatie te huisvesten in een winkelpand. Het pand aan de Herestraat 1, de voormalige Schlecker, kreeg daarom een flinke metamorfose. Na ruim een half jaar bloed, zweet en tranen mocht Het Speelhuis op de  eerste van mei twee groepen verwelkomen. Met ingang van juli 2013 is, in verband met het wettelijke vier ogen principe, de vestiging in Niezijl gesloten. Alle kinderen van zowel het kinderdagverblijf als de buitenschoolse opvang hebben sindsdien hun plekje gevonden aan de Herestraat in Grijpskerk.


  Een broertje erbij                                                                               

In september 2020 heeft het speelhuis een broertje erbij gekregen ”De Sport & Outdoor BSO”. Deze bijzondere opvang soort is  gevestigd op het sportcomplex van VV Grijpskerk aan de Sportlaan 6 te Grijpskerk. De Sport en Outdoor BSO zorgt voor een gezonde omgeving die de ontwikkeling van kinderen van 6 tot en met 12 jaar kan waarborgen en prikkelen. 

Buiten op het sportcomplex kunnen de kinderen gebruik maken van de pannakooi en  grasvelden. Buiten de hekken van het sportcomplex ligt een park met een basketbalveldje. Op het sportpark zijn verder tennisbanen aanwezig,   een tijdelijke ijsbaan, een fierljep baan en een sporthal “De Bokkediek” . Genoeg keus en ruimte om terzijde tijd hier gebruik van te maken.